Načítá se…

Severočeští bolzanovci

Současná bibliografie (po roce 1945)

Monografie; s úvodem (s. 7-12) a s kapitolami: Osvícenští myslitelé v našich zemích (s. 13-36, s podkapitolami: K. H. Seibt - "magnus parens" katolického osvícenství v Čechách; Bernard Bolzano - život ve vědomé odpovědnosti: "šťasten býti a jiné blažiti"); Litoměřice - severočeské středisko duchovního proudění v 1. pol. 19. století (s. 37-90: Litoměřický kruh bolzanovců /Represe proti litoměřickým bolzanistům; Velcí duchem i v utrpení {mj. o F. Hurdálkovi, A. Krombholzovi, V. Zahradníkovi, J. G. Menertovi a M. J. Fesovi}/; "Národní usilování" Josefa Jungmanna v údobí jeho litoměřického působení /Národně buditelská činnost členů a přívrženců Jungmannovy litoměřické družiny {zejména A. Marka, J. E. Purkyněho, V. Krolmuse}; Nejsevernější světští učitelé - bolzanisté {F. J. Herrmann, A. Gaudek}/); Ohlas Bolzanových a Jungmannových myšlenek ve snahách o českou národní emancipaci (s. 91-103: Pluralita tendencí v pojetí národa v Čechách v 1. pol. 19. století; Dvě tendence rakušanství a české národně politické stanovisko; Snahy o velkoněmeckou nadvládu nad etnickým češstvím; Slovanství - velká dobová myšlenková konstrukce; Konzervativní bohemismus; Vítězná tendence moderního češství); Bolzanovci ve službách česko-německo-lužického sbližování (s. 104-116: Lužický seminář v Praze a jeho úloha v rozvoji lužické kultury; Průkopnický vliv Josefa Dobrovského na obrození lužického jazyka; Kulturní a vlastenecké působení bolzanovců v Lužickém semináři {mj. F. Příhonského a F. S. Náhlovského}); Závěr (s. 117-122); - se seznamem obr. příl. (s. 126), se jmenným rejstříkem, se soupisem pramenů a literatury.

Uloženo v:
Podrobná bibliografie
Údaje o odpovědnosti:Jiří Vomáčka ; předmluvu K odkazu Bernarda Bolzana (s. 5-6) napsal Ctirad Kučera.
Hlavní autor: Vomáčka, Jiří (Autor)
Další autoři: Kučera, Ctirad (Autor úvodu atd.)
Typ dokumentu: Kniha
Jazyk:Čeština
Země vydání:Česká republika
Nakladatelské údaje: Liberec : Ústí nad Labem : Technická univerzita v Liberci ; Univerzita J. E. Purkyně, Fakulta pedagogická, Ústav slovansko-germánských studií, 2000.
Forma/žánr:
Témata:
Tagy:
Žádné tagy
Citace:
VOMÁČKA, Jiří: Severočeští bolzanovci. Předmluvu K odkazu Bernarda Bolzana napsal Ctirad Kučera. Liberec : Technická univerzita v Liberci ; Ústí nad Labem : Univerzita J. E. Purkyně, Fakulta pedagogická, Ústav slovansko-germánských studií, 2000.
Více informací
MDT:13
808.71
830
885.0
887.1
|177/185|
|18|
(048.8)
Fyzický popis:144 s.