Načítá se…
Článek

Tajemství polského úspěchu

Současná bibliografie (po roce 1945)

Článek se nejprve věnuje Foglarovým zdravotním problémům na konci padesátých let, ale většinově se zabývá vydávání jeho knih v Polsku díky velké snaze překladatele do polštiny Rudolfa Janíčka. S Foglarem se znali z práce v žákovském internátu v Praze a později na toto přátelství opět navázali. Janíčkovi se podařilo v nakladatelství Śląsk domluvit vydání Hochů od Bobří řeky, Záhadu hlavolamu a posléze i Chatu v Jezerní kotlině (tu ovšem ve Varšavě). Text doprovází řada ukázek ze spisovatelových deníkových záznamů a z korespondence (zvláště v letech 1957–1961), díky níž je možné pozorovat, jak tato spolupráce probíhala, jakých úspěchů Hoši od Bobří řeky v Polsku dosáhli – byli např. výnosem ministerstva osvěty zařazeni jako povinná četba do knihoven. Vyleta upozorňuje i na neshody mezi autorem a jeho překladatelem i urputnou snahu Foglara v Polsku vydávat – i mimo Janíčkovy překlady. Svému překladateli taktéž v dochovaných dopisech ani nepoděkoval a nevyjádřil uznání za jeho snahy. Nyní tak aspoň činí foglarovci.

Uloženo v:
Podrobná bibliografie
Hlavní autor: Vyleta, Petr (Autor)
Typ dokumentu: Článek
Jazyk:Čeština
Země vydání:Česká republika
In:Sborník nezávislých foglarovců -- Č. 4, 2012, s. 24–32
Forma/žánr:
Odkazované dílo:Foglar, Jaroslav. Chłopcy znad Rzeki Bobrów -- Tłum. Rudolf Janíček -- Katowice : Śląsk, 1958 -- [kniha pro mládež]
Foglar, Jaroslav. Tajemniczy cylinder -- Tłum. Rudolf Janíček -- Katowice : Śląsk, 1958 -- [kniha pro mládež]
Foglar, Jaroslav. Chata nad jeziorem -- Tłum. Rudolf Janíček -- Warszawa : Nasza księgarnia, 1960 -- [kniha pro mládež]
Témata:
Tagy:
Žádné tagy
Citace:
VYLETA, Petr: Tajemství polského úspěchu. Sborník nezávislých foglarovců. Č. 4, 2012, s. 24–32.
Více informací
Skupina Konspektu:821.162.3.09 Česká literatura (o ní)
MDT:655.4/.5
811.162.1'25
82-311.3
82-6
(046)
Poznámky:Článek doprovází fotografie korespondenčních lístků, které z Polska posílal Rudolf Janíček svému příteli Jaroslavu Foglarovi, dále reprinty obálek knih J. Foglara vydaných v Polsku v Janíčkově překladu a fotografie z oslavy, na níž byl Foglar i Janíček, jehož se doposud nepodařilo identifikovat.
ISBN:978-80-86289-75-5